CALIBRE mm
CALIBRES RECOMENDADOS PARA EL ANILLADO DE LAS AVES QUE CONCURREN A NUESTROS CERTÁMENES “VARIEDAD O DENOMINACIÓN DE LA ESPECIE”
1,8 mm
Exóticos: Carita naranja, Amaranta del Senegal, Bengalí pechigualdo, Estrilda perdiz
2 mm
Exóticos: Estrilda cola de vinagre, Estrilda pico de coral, Pico de plata, Amaranta moteada, Noneta bicolor, Noneta, Noneta de dorso bruno, Azulito de Angola, Azulito del Senegal, Azulito de cabeza azul, Diamante de Bichenov, Yerbero de Cuba, Bengalí de la India, Bengalí verde, Estrilda ondulada.
Fauna: Verdecillo
2,3 mm
Exóticos: Estrilda de Santa Elena, Amaranta flameada, Amadina de cabeza perlada, Serín rabadilla amarilla, Verderón serrano africano, Cantor de África, Canario de Mozambique, Granatina, Granadina violeta, Diamante Phaetón.
2,4 mm / 2,5 mm
Canarios de postura: Raza española, Fife fancy, Hosso japonés.
Exóticos: Pytiliamelba, Pytilia afra, Estrilda aurora, Alario, Diamante ruficauda, Pico de plomo, Isabelita del Japón, Diamante de Gould, Gorrión dorado del Sudán, Degollado, Diamante papagayo, Diamante goteado (moteado), Diamante kittlitz (tricolor), Diamante de babero, Diamante de babero C/L, Diamante mandarín, Diamante modesto, Diamante enmascarado, Diamante cuatricolor, Diamante de peale, Diamante de forbes, Diamante de Manila, Dámero, Donacola, Capuchino de cabeza blanca, Emblema picta, Cabecita negra, Tarín de pecho negro, Tarín Xantogastra, Negrito de Bolivia, Cardenalito de Venezuela.
Fauna Europea: Jilguero español, Jilguero europeo, Lúgano, Pardillo sicerín.
Híbridos: Verdecillo x Canaria, Cardenalito de Venezuela x Canaria, Canario de Mozambique x Canaria, Cantor de África x Canaria, Rabadilla amarilla x Canaria, Cabecita negra x Canaria, Cardenalito de Venezuela x Jilguera.
2,7 mm
Exóticos: Amadina de cabeza roja, Canario silvestre, Serín vientre blanco, Canario de Santa Elena, Gran noneta, Diamante mandarín gigante, Verderón de China, Verderón de cabeza negra, Verderón del Himalaya.
Fauna: Pardillo común, Jilguero siberiano, Gorrión molinero, Camachuelo común, Camachuelo trompetero.
Híbridos: Jilguero x Canaria, Lúgano x Canaria, Pardillo común x Canaria, Negrito de Bolivia x Canaria, Verderón de China x Canaria, Jilguero x Verderona común, Pardillo común x Verderona común.
2,9 mm
Canarios de canto: Todos.
Canarios de color: Todos.
Canarios de postura: Lizard, Moña alemana, Padovano,Giboso español, Scotchfancy, Bernois, Rizado del norte, Rizado del sur, Melado tinerfeño, Rizado suizo, Bossu belga, Llarguet español Muniques, Gloster, Fiorino, Gibberitalicus.
Exóticos: Serín estriado, Serín sulfurado, Camachuelo mejicano, Camachuelo de alas rosas.
Fauna Europea: Verderón común, Gorrión común, Camachuelo del norte, Pinzón vulgar.
Híbridos: Verderón común x Canaria, Camachuelo mejicano x Canaria, Camachuelo trompetero x Canaria.
3,3 mm / 3,4 mm
Canarios de postura: Lancashire, Border, Norwich, Yorkshire, Rizado de Paris, Crest, Rizado gigante italiano.
Exóticos: Paddas.
Tórtolas: Tórtola diamante, Tórtola máscara de hierro, Codorniz de la China , Tórtola Estriada, etc.
Psitácidos: Periquitos (Bourke, Esplendida, Edward o Turquesa), Agapornis de cabeza gris, Forpus, etc.
4 mm
Psitácidos: Agapornis (Roseicolis, Taranta), Periquito Barbado (Catarina), etc.
4,5 mm
Psitácidos: Agapornis (Ficher, Personata), Periquito inglés, Kakariki de frente roja, etc.
5 mm
Psitácidos: Ninfa, Rosella común, etc.
6 mm
Psitácidos: Cotorra arco iris, Rosella de Pennant, etc.
Tórtolas: Colín de Virginia, Tórtola corazón sangrante, Tórtola turca, Tórtola común.
7 mm
Psitácidos: Periquito de Kramer, etc.
Observaciones:
Sólo el criador es el responsable del calibre de la anilla que coloca a sus ejemplares.
Todo pájaro que tenga la anilla deformada, ilegible o muy grande, que le pueda ser extraida o introducida de adulto en la pata, será descalificado.
Informe que formula el presidente de la comisión técnica de híbridos del CNJ / FOCDE en relación al calibre de la anilla adecuado para anillar a los ejemplares híbridos.
onsideracions:
Abans de relacionar els calibres d’anelles adequats per a anellar als subjectes híbrids, convé fer algunes consideracions.
1) Diferència de la talla entre el mascle i la femella d’una mateixa espècie.
Sent els progenitors dels exemplars híbrids els que marquen el calibre de l’anella perquè aquests siguin anellats, tindrem en compte que en determinades espècies de la fauna Europea o Exòtica trobem una diferència de talla significativa entre el mascle i la femella. En general la femella té una talla inferior a la de l’mascle. Per ex .: Una anella correcta per al mascle pot resultar gran per a la femella. La pota d’una Verdecilla és sensiblement més prima que si d’un mascle es tractés.
2) La Fluctuació.
Són varietats, ordinàriament quantitatives, que no són immediatament hereditàries i que ho són d’una manera molt inconstant; a més es produeixen dins d’uns límits que l’espècie no franqueja mai. Si comparem el gran nombre d’individus d’una mateixa espècie, mesurant per exemple la talla, comprovem que aquest caràcter varia entre un mínim i un màxim que mai es sobrepassen. El nombre d’individus afectats dels caràcters manifestats a l’extrem, bé en un sentit o en l’altre, és poc elevat, mentre que els individus que ofereixen les característiques de la talla intermèdia són sempre els més abundants. Són per tant aquests individus de talla mitjana els que determinaran la mida estàndard, encara que puguin portar-hi les característiques d’un i altre extrem.
Per ex .: L’anella per a un exemplar amb talla màxima pot no ser adequada per a un exemplar amb talla mínima. Un canari de color de talla gran (15.5 cms.) Necessita una anella de calibre sensiblement superior al d’d’una canària timbrada (13 cms.).
3) La talla de les subespècies.
Tant en la Fauna Europea com en els Exòtics ens trobem amb espècies que al seu torn es divideixen en subespècies. Dins de les subespècies tenim subjectes de molt diverses talles. Així l’anella convenient per a una subespècie no és correcta per a una altra.
Per ex .: La talla al Cadernera (Cardueliscarduelis) fluctua des 12.5 cms. (Català o Mediterrani) a 15.5 cm. (Cadernera Siberià). El primer ha anillarse amb 2.4 mm. i el segon amb 2.8 mm.
La talla al Pinsà comú (Pyrrhulapyrrhula) fluctua des 14.5 a 16 cms. El Pyrrhulapyrrhulaiberiae es anella amb 2.8 mm. de calibre, mentre que el Pyrrhulapyrrhulaeuropoea pot ser anellat fins amb 3.2 mm.
4) Reproducció en viver. Augment de la talla.
L’augment de la talla és un dels fenòmens que s’observen en les espècies nascudes i criades en captivitat. És conseqüència d’una alimentació abundant, d’una menor activitat i, sobretot, de la selecció. El criador conserva els més bells exemplars per a la reproducció. Pot creuar-los amb ocells més grans, procedents d’alguna sub-espècie propera, com per exemple amb el Cadernera siberià (Cardueliscarduelismajor). Els resultats més espectaculars han estat obtinguts amb el Pinsà comú que ha donat molt bonics i grans ocells. També el Diamant Mandarí (Poephilaguttata) que en llibertat no aconsegueix més de 10 cms. de talla, podem veure subjectes reproduïts en viver que arriben fins 12.5 cms. El mateix Canari Silvestre (Serinus canària) té en llibertat una talla màxima de 12.5 cms., Mentre que en viver hi ha exemplars que arriben fins 15.5 cms. Sent el Canari de color l’au centre de tota la Canaricultura i Ornitologia Mundial, és significatiu que els països utilitzin calibres diferents per a la seva anellament. Així Portugal utilitza la de 2.80 mm. de calibre, França 2.85 mm., Itàlia 2.90 mm. i Espanya indistintament 2.90 mm. o 3 mm. de calibre.
En conseqüència ens adonem que una mateixa espècie pot utilitzar diversos calibres d’anelles.
5) L’anella reglamentària, adequada o recomanada per a una espècie o encreuament.
En raó a l’exposat en els paràgrafs anteriors s’entén que l’anella reglamentària per a un exemplar és aquella que ofereixi les garanties suficients que el subjecte no ha estat anellat d’adult. Són les comissions tècniques respectives les encarregades de determinar el diàmetre de l’anella reglamentària, adequada o recomanada per a una espècie o varietat. En qualsevol cas, els criadors saben que ells i només ells són els responsables dels calibres de les anelles que utilitzen per als seus ocells. La OMJ / COM ho té en el seu reglament i així ho fa saber a totes les publicacions de “Les Novetats de la COM” (vegeu la núm 111, març de 2.004, pàgina 10). A més afegeix que tota anella deformada, il·legible, o de major grandària portarà la desqualificació de l’exemplar.
El Reglament de l’Campionat O. d’Espanya FOCDE en el seu article 9 tipifica que “els exemplars als quals pugui ser-li extreta l’anella sense causar-li dany físic, seran automàticament desqualificats, perdent tot dret a guardó”.
6) Els calibres d
6) Els calibres de les anelles a l’abast dels criadors FOCDE.
Actualment la Federació està capacitada per subministrar als criadors anelles de molt diferents calibres, entre ells: 1.8 mm., 2 mm., 2.3 mm., 2.4 mm., 2.5 mm., 2.8 mm., 2.9 mm., 3 mm. , 3.2 mm., 3.4 mm., 3.5 mm., 4 mm. 4.2 mm., 4.5 mm., (Són Ø correlatius ordenats de menor a major grandària).
Les anelles en els Híbrids.
Com a norma general podem calcular el calibre de l’anella adequada per a un subjecte híbrid. Actuem de la següent manera:
Prenem el calibre que utilitza el progenitor mascle i el de la femella, el sumem i dividim per dos. El calibre resultant és el recomanat per anellar a l’híbrid. Si aquest calibre no coincideix amb algun dels de la llista expressat en el punt 6è, prendrem per defecte el que més se li acosti. Per ex .: Pardillo Comú x Piquituerta Comú. El Passerell comú es anella amb la de 2.7 mm. i la Piquituerta Comú amb 3.5 mm. L’anella per l’híbrid producte d’aquest encreuament serà: 2.7 + 3.5 = 6.2: 2 = 3.1 mm. Ens anem a l’aprtado 6è d’aquest informe i observem que el calibre que més s’acosta per defecte és 3 mm. Aquest serà el calibre que s’estima correcte per a anellar a aquest híbrid.
7) Progenitors que utilitzen el mateix calibre.
L’híbrid serà anellat amb el mateix calibre que els seus progenitors, si aquests utilitzen idèntic diàmetre d’anella. Per ex .: Verderol Comú x Canària. Sent tots dos de 3 mm., L’híbrid ho anillaremos també amb 3 mm.
8) Progenitors que utilitzen calibres correlatius.
Si els progenitors de l’híbrid s’anellen amb calibres correlatius, l’híbrid ho anellem amb el calibre pertanyent a l’exemplar de menor grandària. Per ex .: Lluer x Verderol de la Xina. Corresponent-li a l’Lluer 2.5 mm. i a l’Verderol de la Xina 2.7 mm., l’híbrid ho anillaremos amb anella de 2.5 mm.
9) Progenitors que utilitzen calibres no correlatius.
Si els progenitors de l’híbrid s’anellen amb calibres no correlatius, l’híbrid es anillará amb el calibre intermedi. Per ex .: Pardillo Sicerín x Canària. El Passerell Sicerín el anellem amb el calibre de 2.5 mm. i la Canària amb el calibre de 3 mm., així l’híbrid ho anillaremos amb el calibre de 2.8 mm.
Els híbrids més habituals.
A títol informatiu, a continuació es relaciona els encreuaments més habituals en els nostres concursos. Així mateix s’indica el calibre de l’anella recomanada:
ANELLA CALIBRE
* Cadernera x Canària 2,8 mm
Lluer x Canària 2,8 mm
Verderol Comú x Canària 3 mm
Passerell comú x Canària 2,8 mm
Gafarró x Canària 2,5 mm
Cardenalito de Veneçuela x Canària 2,5 mm
Pinsà Mexicà x Canària 3 mm
Canari de Moçambic x Canària 2,5 mm
Verderol de la Xina x Canària 2,8 mm
Cantor d’Àfrica x Canària 2,5 mm
Rabadilla groga x Canària 2,5 mm
Pinsà trompeter x Canària 3 mm
Cabecita Negra x Canària 2,5 mm
Negrito de Bolívia x Canària 2,8 mm
Cardenalito de Veneçuela x * cadernera 2,5 mm
* Cadernera x Verderona Comú 2,8 mm
Passerell comú x Verderona Comú 2,8 mm
Observacions: * Es refereix a l’Cadernera Espanyol o Mediterrani (Cardueliscarduelis parva).
6) Els calibres d